Τρεις νέες μέθοδοι αντιμετωπίζουν άμεσα κύστη κόκκυγος & διαπρωκτικούς πολύποδες
Η αναίμακτη χειρουργική, η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης χειρουργικής.
Λύση στα συνηθισμένα προβλήματα των περιεδρικών συριγγίων, της κύστη κόκκυγος, των διαπρωκτικών πολύποδων και όγκων, δίνουν τρεις νέες μέθοδοι που εφαρμόζονται εδώ και λίγους μήνες στη χώρα μας. Πρόκειται για τις μεθόδους, VAAFT, EPSiT και ΤΕΟ.
Περιεδρικά Συρίγγια & Κύστη Κόκκυγος
Για την αφαίρεση των περιεδρικών συριγγίων και της αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος, όπως επισημαίνει ο κ. Μιχάλης Βοργιάς, MD FACS, διευθυντής χειρουργικής κλινικής, χρησιμοποιούνται οι δύο νέες επαναστατικοί μέθοδοι, η VAAFT και η EPSiT.
Η μέθοδος VAAFT ( Video-Assisted Anal Fistula Treatment ) χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των περιεδρικών συριγγίων που προκαλούνται από την φλεγμονή και την απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων. Ακόμη και εάν το ύψος του συρριγγώδους πόρου περιλαμβάνει σημαντικό τμήμα από τον σφιγκτηριακό μηχανισμό, η επέμβαση γίνεται πιο εύκολα και σχεδόν αναίμακτα.
Η μέθοδος EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment) είναι επίσης νέα μέθοδος που θεραπεύει άμεσα και αποτελεσματικά την κύστη κόκκυγος. Ενδοσκοπικά, χωρίς τομή και με απεικόνιση του προβλήματος σε τρισδιάστατη οθόνη, όχι μόνο αντιμετωπίζουμε ανώδυνα το πρόβλημα αλλά και αποτελεσματικά.
Οι δύο αυτές μέθοδοι αναίμακτης χειρουργικής, μειώνουν τις όποιες παρενέργειες, τον πόνο και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει το συντομότερο στα καθήκοντά του.
Διαπρωκτικοί Πολύποδες και Όγκοι
Με τη νέα μέθοδο ΤΕΟ ( Transanal Endoscopic Operations ), επισημαίνει ο κ. Μιχάλης Βοργιάς, αντιμετωπίζονται οι διαπρωτικοί πολύποδες και όγκοι και μάλιστα με συμβατικά ενδοσκοπικά εργαλεία. Με την ελάχιστα επεμβατική αυτή μέθοδο οι χειρουργοί παχέος εντέρου και πρωκτού αφαιρούν πιο εύκολα καλοήθεις πρωκτικούς πολύποδες, όγκους και μορφώματα. Η λαπαροενδοσκοπική αυτή τεχνική, η οποία συνδυάζει την ελάχιστη παρέμβαση, μέσω φυσικής οπής, με την ακρίβεια της εκτομής υπό οπτικό έλεγχο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της σύγχρονης Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής.
Έχει στόχο να εξασφαλίσει μία, πιο ανώδυνη, ταχύτατη και χωρίς τομές, χειρουργική θεραπεία, επιτρέποντας έτσι στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα και ανώδυνα.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε εδώ