Το ταξίδι του Δεκαπενταύγουστου στα λιπαρά εξασφαλίζει την είσοδό μας στο νοσοκομείο
Γράφει ο κ.Μ.Βοργιάς*
Το Καλοκαιρινό ταξίδι στα λιπαρά, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία και οδηγεί σε παγκρεατίτιδα, οξεία χολοκυστίτιδα και εμφράγματα.Πρώτοι από όλους κινδυνεύουν με οξεία χολοκυστίτιδα, όλοι όσοι έχουν πέτρες στη χολή και δεν τις έχουν αντιμετωπίσει.
Τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα του Δεκαπενταύγουστου, μπορούν να προκαλέσουν οδυνηρά επεισόδια που διαρκούν ώρες μετά την κατανάλωση λιπαρών τροφών. Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως στο άνω δεξί μέρος της κοιλιάς. Χειροτερεύει με τις βαθιές αναπνοές και επεκτείνεται στο κάτω μέρος της δεξιάς ωμοπλάτης.Η αναπνοή “κόβεται” λόγω του πόνου που αισθάνεται ο ασθενής κατά την εισπνοή, οι μύες στο δεξί μέρος της κοιλιάς σκληραίνουν.
Ο ασθενής αισθάνεται ρίγος, εμφανίζει πυρετό, ναυτία, ίκτερο (που δημιουργείται όταν οι πέτρες προκαλέσουν απόφραξη του χοληδόχου πόρου , το οποίο είναι το «σωληνάκι» που μεταφέρει τη χολή στο έντερο).Ακόμη πιο σοβαρή είναι η περίπτωση της οξείας παγκρεατίτιδας, που μπορεί να προκληθεί είτε από χολόλιθους είτε από υπερλιπιδαιμία (αύξηση των λιπαρών). Τα οξεία επεισόδια συνήθως συνοδεύονται από ισχυρό κοιλιακό άλγος (από το πάνω μέρος της κοιλίας ως την πλάτη) και προκαλούν όχι μόνο φλεγμονή του παγκρέατος αλλά και στην χειρότερη περίπτωση νέκρωση παγκρέατος που σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Ο πόνος μπορεί να είναι σταθερός για ώρες ή και μέρες και χειροτερεύει με το φαγητό και το αλκοόλ.Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα, ο ασθενής μπορεί να έχει τυμπανισμένη κοιλιά, να αισθάνεται ναυτία και τάση για εμετό, πυρετό, ταχυκαρδία.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζει αφυδάτωση, χαμηλή αρτηριακή πίεση, εσωτερική αιμορραγία, ανουρία και αναπνευστική δυσχέρεια.Τα λιπαρά, αλατισμένα φαγητά που συνοδεύονται από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχουν εξασφαλίσει την έισοδό μας στο νοσοκομείο. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, συνοδεύεται με εγκεφαλικά επεισόδια και με εμφράγματα του μυοκαρδίου.Έντονα είναι και τα πνευμονολογικά προβλήματα που εμφανίζονται αυτές τις μέρες. Η υπερβολική ποσότητα τροφίμων που είναι υπερβολικά αλμυρά προκαλεί πνευμονικό οίδημα σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Η κατακράτηση του αλατιού εκδηλώνει τη νόσο μία με δύο ημέρες μετά τα λουκούλλεια γεύματα.
Γι΄αυτό και όσοι εκδηλώσουν δύσπνοια, λίγες ώρες ή την επόμενη ημέρα, θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουν το γιατρό τους.Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να ρίξουμε στην κατανάλωση του αλκοόλ και ιδιαίτερα της μπύρας που καταναλώνεται εύκολα και σε μεγάλη ποσότητα λόγω της αρχικής αίσθησης δροσιάς που δημιουργεί. Μία από τις μεγαλύτερες παγίδες είναι και τα αναψυκτικά, η κατανάλωση των οποίων αρχικά δημιουργεί ευφορία, αλλά επιβαρύνει τον οργανισμό με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Τα αναψυκτικά light μπορεί να μην έχουν θερμίδες, ωστόσο, μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα, επιβαρύνουν την διαδικασία της χώνεψης. Άρα, και το Δεκαπενταύγουστο τρώμε και απολαμβάνουμε τα υπέροχα εδέσματα που έχει η όμορφη χώρα μας, αλλά έχουμε πάντα κατά νου το ρητό των αρχαίων προγόνων μας: “Παν μέτρον άριστον”.
* O κ.Μιχάλης Βοργιάς, MD FACS, είναι Διευθυντής Χειρουργικής στο “Mediterraneo Hospital”
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο tornosnews.gr