Τι είναι η μετεγχειριτική κήλη;
Εμφανίζεται μετά από επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα. Μπορεί να εμφανιστεί επίσης και σε πλάγιες κοιλιακές τομές όπως πλάγια δεξιά υποχόνδρια (κάτω από τα πλευρά) μετά από επέμβαση αφαίρεσης χολής (χολοκυστεκτομή), ή μετά από σκωληκοειδεκτομη, ή και πλάγια οσφυϊκά μετά από νεφρεκτομή (σπάνια). Δηλαδή η μεταγχειριτική κήλη μπορεί να εμφανιστεί όπου έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση.
Τα πλεονεκτήματα γενικότερα από μια λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης είναι:
Εν πρώτης, είναι παντελώς αναίμακτος, καθώς λόγω της μεγεθυμένης εικόνας (έως 15 φορές) που προσφέρει στο χειρουργό η κάμερα του λαπαροσκοπίου, δεν απαιτείται χειρουργική τομή. Η μικρή τομή των 5 χιλιοστών που πραγματοποιείται προκειμένου να εισέλθουν τα λαπαροσκοπικά όργανα, πραγματοποιείται μόνο στο δέρμα και όχι στους μυς όπως απαιτείται στην κλασσική ανοιχτή επέμβαση.
Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο, είναι η σχεδόν παντελής απουσία μετεγχειρητικού πόνου, σε αντίθεση με τους ισχυρούς πόνους της κλασικής επέμβασης, ενώ σε περίπτωση εκδήλωσης πόνου, αυτός αντιμετωπίζεται με ελαφρά αναλγητικά. Ο χειρουργημένος μπορεί να περπατήσει και να καθίσει την ίδια μέρα, ενώ η επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές του δραστηριότητες όπως είναι το μπάνιο, το ανέβασμα μιας σκάλας, η οδήγηση, το σήκωμα βάρους έως 5 κιλά, ακόμα και οι σεξουαλικές δραστηριότητες, αποκαθίστανται μέσα σε διάστημα 3 έως 5 ημερών.
Η λαπαροσκοπική επέμβαση, εγγυάται ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ από ιατρικής πλευράς η δημιουργία φλεγμονών αλλά και μετεγχειρητικών λοιμώξεων είναι σχεδόν μηδενική. Συμπληρωματικά, η λαπαροσκοπική τεχνική θεωρείται ιδανική για αποκατάσταση όλων των ειδών υποτροπής.
Χειρουργική αποκατάσταση μετεγχειριτική κήλης
Η θεραπεία της Μετεγχειρητικής Κήλης, είναι η χειρουργική επέμβαση. Εδώ, η χρήση πλέγματος ενδείκνυται όταν το “στόμιο” του χάσματος είναι μεγαλύτερο από 3 εκατοστά. Η Λαπαροσκοπική τεχνική αποφεύγει την κλασσική εγχειρητική τομή. Η επέμβαση γίνεται από 3-4 μικρές οπές 0.5 και 1 εκατοστά από όπου εισάγονται ειδικά Trocar Cannula, που επιτρέπουν την εισαγωγή του Λαπαροσκόπιου και των λαπαροσκοπικών εργαλείων. Η χειρουργική αποκατάσταση με πλέγμα, είτε κλασσικά “ανοικτά”, είτε “λαπαροσκοπικά”, αποτελεί τη μόνη και μόνιμη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Βασικά βήματα για την λαπαροσκοπική αποκατάσταση:
- Σωστή τοποθέτηση των trocars.
- Ανάταξη της κήλης.
- Επιλογή σωστού μεγέθους πλέγματος.
- Εισαγωγή του πλέγματος ενδοπεριτοναικά.
- Καθήλωση του πλέγματος στο τοίχωμα.
Πριν το χειρουργείο ο ασθενής πρέπει να κάνει προετοιμασία εντέρου με υπακτικά όπως πριν από μια κολονοσκόπηση. Αυτό γίνεται για να ελαττώσουμε τις πιθανότητες τραυματισμού του εντέρου. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι συνήθως μετά από μία με δύο μέρες από το χειρουργείο, με ήπια παυσίπονα και οδηγίες για ελαφρά σίτιση και αποφυγή άρσης βαρέων αντικειμένων.