Αιτιολογία – Παθογένεια
Διαταραχές στη νεύρωση του οισοφάγου. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη περισταλτισμού και χάλασης του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα κατά την κατάποση. Τα αίτια είναι άγνωστα αλλά έχουν ενοχοποιηθεί διάφορες καταστάσεις όπως σοβαρό συναισθηματικό στρες, μείζον τραύμα, έντονη απώλεια βάρους, η νόσος Chaga (T. Cruzi). Παρατηρείται σε ηλικίες μεταξύ 40-60 ετών. Η αχαλασία θα πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από καρκίνωμα του περιφερικού τμήματος του οισοφάγου, στένωση του οισοφάγου λόγω Γ.Ο.Π., σκληροδερμία, διάχυτο οισοφαγικό σπασμό.
Συμπτώματα
- Δυσκαταποσία η οποία είναι εντονότερη όταν ο ασθενής καταπίνει υγρές τροφές ενώ οι στερεές περνούν ευκολότερα (αργότερα υπάρχει δυσφαγία και για τις στερεές τροφές).
- Οι ασθενείς χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ύδατος, ενώ παράλληλα εκτείνουν τον τράχηλο και ανυψώνουν το πηγούνι ή περπατούν για να βοηθήσουν στην κάθοδο των τροφών.
- Αναγωγές.
- Οπισθοστερνικό άλγος.
- Νυκτερινός βήχας.
- Βρογχοπνευμονικές φλεγμονές (πνευμονία από εισρόφηση).
- Απώλεια βάρους.
Διάγνωση
- Ακτινογραφικός έλεγχος (εικόνα δίκην “ράμφους πτηνού”).
- Μανομετρία.
- Οισοφαγοσκόπηση.
Επιπλοκές
- Τοπικές φλεγμονές (λόγω στάσης τροφών).
- Ca οισοφάγου.
- Βρογχοπνευμονικές λοιμώξεις.
Θεραπεία
- Φαρμακευτική αγωγή.
- Διαστολή με μπαλόνι του ΚΟΣ (επιπλοκή: διάτρηση οισοφάγου 3-5%).
- Θεραπεία με Botulinum toxin (Botox).
- Χειρουργική θεραπεία με μυοτομή κατά Heller η οποία γίνεται πλέον λαπαροσκοπικά, έχοντας όλα τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και ο ασθενής την επόμενη του χειρουργείου παίρνει εξιτήριο.