Πώς να αντιμετωπίσεις ανώδυνα την κήλη των αθλητών για να μην βγεις στον… πάγκο
Του Μιχάλη Βοργιά – MD FACS,
Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής στο «Mediterraneo Hospital» – Γενικός Χειρουργός, Λαπαροσκοπική Χειρουργική.
Παίζεις ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Κάνεις βάρη στο γυμναστήριο; Γνωρίζεις τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσεις από μία φαινομενικά ακίνδυνη κήλη, η οποία όμως μπορεί να σου ψαλιδίσει την καριέρα και να σε καθηλώσει στον πάγκο.
Το Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή αλλιώς κήλη των αθλητών, είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζουν αρκετοί αθλητές κυρίως ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές ή γενικότερα αθλούμενοι. Ο Jerry Gilmore αναγνώρισε το σύνδρομο αυτό πρώτος το 1980 και ανέπτυξε μια χειρουργική τεχνική αποκαταστάσεως. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, άλγος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και στην ηβική σύμφυση , που μερικές φορές είναι τόσο έντονο που ο επαγγελματίας αθλητής μπορεί να εγκαταλείψει ακόμη και μια λαμπρή καριέρα.
Παθήσεις που περιλαμβάνονται στο σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών είναι:
Τενοντοπάθεια των προσαγωγών.
Τενοντοπάθεια του λαγονοψοίτου.
Τενοντοπάθεια του ορθού κοιλιακού.
Κατάγματα εκ κοπώσεως ηβικού οστού.
Κατάγματα εκ κοπώσεως του αυχένα του μηριαίου.
Τραυματική ηβική οστείτης.
Παγίδευση του θυρεοειδούς νεύρου.
Ο αιτιολογικός μηχανισμός αυτής της παθήσεως είναι ο οξύς ή χρόνιος τραυματισμός, που μπορεί να συμβεί το ίδιο ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες αθλητές, κυρίως σε ποδοσφαιριστές, λόγο συγκεκριμένων κινήσεων (π.χ. σουτ) και σε καλαθοσφαιριστές (π.χ. Άλματα. Ο πόνος αντανακλά στον προσαγωγό ή στους όρχεις, και γίνεται εντονότερος με το βήχα ή το φτέρνισμα ή κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Μπορεί να είναι αποτέλεσμα:
Χαλάρωσης του έξω βουβωνικού στομίου.
Ρήξης της απονεύρωσης του έξω λοξού.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο istiaiapress.blogspot.gr