Όταν η χοληδόχος κύστη μας κόβει στην κυριολεξία τη… χολή
Η Χολοκυστεκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, είναι μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις.
Είναι μάλιστα τόσο συχνή η επέμβαση όσο και η έκφραση, που χρησιμοποιεί συχνά ο λαός μας, «μου έκοψες τη χολή». Τι είναι η χολή που μνημονεύουμε τόσο συχνά; Είναι το βασικό διάλυμα που εκκρίνεται από τα κύτταρα του ήπατος, μέσω του χοληφόρου πόρου μεταφέρεται στο δωδεκαδάκτυλο και παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση και πέψη του λίπους.
Η χοληδόχος κύστη, είναι ουσιαστικά μία… αποθήκη στην ανθρώπινο οργανισμό που φυλάσσει το… υλικό, τη χολή δηλαδή, που βοηθά στην πέψη. Το υγρό αυτό ελευθερώνεται από την χοληδόχο κύστη μετά το φαγητό βοηθώντας στην πέψη. Η χολή ταξιδεύει μέσω στενών σωληνοειδών καναλιών (χοληδόχος πόρος) μέσα στο λεπτό έντερο.
Όταν σε αυτή την… αποθήκη μαζεύονται άχρηστα σώματα, λίθοι, τότε αρχίζουν τα συμπτώματα προάγγελοι της φλεγμονής της κύστης, τη γνωστή σε όλους μας χολοκυστίτιδα. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως δεν σχετίζεται με καμιά διαταραχή της πέψης στους περισσότερους ασθενείς.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΟΛΗ ;
Την απάντηση μας δίνει στο crashonline.gr , ο κ. Μιχάλης Βοργιάς, ΜD FACS, διευθυντής χειρουργικής.
“Τα προβλήματα στην χοληδόχο κύστη συνήθως προκαλούνται από την παρουσία χολολίθων, δηλαδή, μικρές σκληρές μάζες που σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα που σχηματίζονται στην χοληδόχο κύστη ή στον χοληδόχο πόρο. Δεν είναι σίγουρο για ποιό λόγο σε κάποιους ανθρώπους δημιουργούνται χολόλιθοι, όπως επίσης, δεν υπάρχουν γνωστοί τρόποι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία χολολίθων», επισημαίνει ο κ. Βοργιάς και προσθέτει: «Οι πέτρες αυτές μπορεί να μπλοκάρουν την ροή της χολής έξω από την χοληδόχο κύστη προκαλώντας την διόγκωσή της με αποτέλεσμα οξύ κοιλιακό άλγος, εμέτους, δυσπεψία και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετό. Εάν ο χολόλιθος μπλοκάρει τον κοινό χοληδόχο πόρο, μπορεί να προκληθεί ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος)».
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ;
Όταν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα, μετά την κλινική εξέταση…
• Το υπερηχογράφημα είναι η περισσότερο συνηθισμένη εξέταση που χρησιμοποιείται για την εύρεση των χολολίθων.
• Σε κάποιες περισσότερο περιπτώσεις, άλλες ακτινολογικές εξετάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθεί το πρόβλημα.
• Οι χολόλιθοι δεν αποβάλλονται από μόνοι τους. Κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν προσωρινά με φαρμακευτική ή διαιτητική αγωγή, όπως μείωση λήψης λιπαρών ουσιών. Αυτή η αγωγή έχει περιορισμένα και προσωρινά ποσοστά επιτυχίας. Τα συμπτώματα θα συνεχισθούν μέχρι να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστις.
• Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως είναι η πλέον κατάλληλη και ασφαλέστερη θεραπεία της χολοκυστίτιδος.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΉΣΩ ΤΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ;
Σήμερα, οι περισσότερες επεμβάσεις χολής γίνονται λαπαροσκοπικά. Ο ιατρικός όρος για την επέμβαση αυτή είναι Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή.
• Αντί για μία τομή πέντε επί επτά εκατοστά, η επέμβαση απαιτεί 4 μικρές οπές στην κοιλιακή χώρα.
• Ο ασθενής συνήθως έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.
• Ο ασθενής, όπως επισημαίνει ο κ. Βοργιάς, έχει συνήθως γρηγορότερη ανάρρωση απ’ ότι στην κλασσική χειρουργική. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι μετά από μία ημέρα και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ γρήγορα. Οι περισσότεροι ασθενείς μετά από μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή εξέρχονται από το νοσοκομείο την επομένη της επεμβάσεως. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, μπορούν να φύγουν και την ίδια ημέρα. Ασθενείς, οι οποίοι εργάζονται σε γραφείο συνήθως επιστρέφουν σε λίγες ημέρες ενώ, ασθενείς, οι οποίοι κάνουν χειρωνακτική εργασία ή σηκώνουν βάρη χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Οι ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται στην κλασσική επέμβαση συνήθως δεν μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες πριν από τέσσερις ή έξη εβδομάδες.
ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΗΜΑΔΙ ;
Φυσικά, όχι. Χρησιμοποιώντας την λαπαροσκοπική τεχνική, ο χειρουργός αποφεύγει μεγάλες τομές αφήνοντας τον ασθενή με τέσσερα μόνο μικρά σημάδια.
Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύθηκε στο crashonline.gr