Οι τρίχες, η κύστη κόκκυγος και αντιμετώπισή τους
Του Μιχάλη Βοργιά – MD FACS.
Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο «Mediterraneo Hospital».
Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί ότι μία μικρή τρίχα η οποία πολλές φορές διακρίνεται με δυσκολία θα μπορούσε να προκαλέσει μια φλεγμονή η οποία για να αντιμετωπιστεί μπορεί να χρειαστεί ακόμη και χειρουργείο; Η κύστη κόκκυγος είναι μια απλή επέμβαση που αντιμετωπίζει πολλές φορές ένα οδυνηρό πρόβλημα. Στη σύγχρονη χειρουργική χρησιμοποιούνται συχνότατα, αντί του νυστεριού, εξειδικευμένες μορφές ενέργειας, όπως το Laser ή το R-F.
Ας εξηγήσουμε όμως ποιο είναι αυτό το πρόβλημα
Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή. Εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες, κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών και συνήθως σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα ποικίλλουν, από την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης μέχρι και τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας-αποστήματος. Συχνά, παρατηρείται στην περιοχή εκροή υγρού το οποίο συνήθως έχει πολύ άσχημη οσμή ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο). Η φλεγμονή προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό, καταβολή του οργανισμού και ναυτία.
Ποια είναι τα στάδια της πάθησης
Η χωρίς επιπλοκή κύστη κόκκυγος ελάχιστα ενοχλήματα προκαλεί. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με οροαιματηρό υγρό. Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση. Στη χρόνια μορφή παρατηρείται συνεχής ή και κατά διαστήματα έκκριση υγρού.
Πώς θεραπεύεται η κύστη κόκκυγος
Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο. Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος, όμως, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: «η ανοικτή», «η κλειστή» και η «ημίκλειστη». Στη σύγχρονη χειρουργική, αντί του νυστεριού χρησιμοποιούνται πολύ συχνά εξειδικευμένες μορφές ενέργειας, όπως το Laser ή R-F (ραδιοσυχνότητα), για λιγότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη επούλωση, αλλά κυρίως για σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Η πιθανότητα υποτροπής ουσιαστικά μηδενίζεται.
Ποιά πρέπει να είναι η μετεγχειρητική φροντίδα;
Μετά την εγχείρηση χρειάζεται καθημερινή φροντίδα του τραύματος. Οι αλλαγές πραγματοποιούνται σε εξωτερικό ιατρείο και έχουν σκοπό την διατήρηση του τραύματος καθαρού και την αφαίρεση των πιθανών νεκρωμάτων. Πλέον, με τη χρήση ειδικών επουλωτικών επιθεμάτων, μειώνεται ο πόνος κατά τις αλλαγές και διευκολύνεται η γρήγορη επούλωση του τραύματος. Στις περιπτώσεις που η επέμβαση γίνεται με την ημίκλειστη μέθοδο, τα ράμματα της τομής αφαιρούνται περίπου μετά την 15η ημέρα. Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει, να καθίσει και να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες και στην εργασία του πολύ σύντομα.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο healthierworld.gr