O ιατρικός τουρισμός μπορεί να θεραπεύσει την οικονομία-Γράφει ο κ.Μ.Βοργιάς*
Ανεκμετάλλευτη πηγή εσόδων στη χώρα μας παραμένει η προοπτική ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Στη χώρα του απέραντου γαλάζιου, της ηλιοφάνειας, των υπερσύγχρονων ιατρικών κέντρων που παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με μικρό κόστος, έχουμε κάνει ελάχιστα βήματα στο να προβάλουμε στο εξωτερικό τη δυνατότητα που έχει ένας επισκέπτης προερχόμενος από το εξωτερικό να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Δηλαδή να κάνει μία επέμβαση στη χώρα μας και μετά να συνεχίσει την αποθεραπεία του σε κάποιο τουριστικό προορισμό.Στα συνέδρια που συμμετέχω στο εξωτερικό, διακεκριμένοι συνάδελφοί μου λένε ότι στην Ελλάδα παρέχουμε υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες και τα ιδιωτικά μας θεραπευτήρια εφαρμόζουν από τα πρώτα στην Ευρώπη τις νέες τεχνικές αναίμακτης χειρουργικής.
Για τα του τουρισμού, δεν έχω να προσθέσω πολλά. Άλλωστε δεν είμαι και αρμόδιος.Όμως ως επαγγελματίας που «επενδύω» στην συνεχή ενημέρωσή μου και εκπαίδευσή μου ώστε να εφαρμόζω πρώτος τις νέες τεχνικές στη χώρα μου (όπως συνέβη με τις τεχνικές TEO, EPSiT και VAAFT) θεωρώ ότι έχουμε μια πηγή και αντί να πιούμε νερό από αυτή το αφήνουμε να τρέχει ανεκμετάλλευτο. Στη χώρα που όλα είναι αυτονόητα, των «ναι» και του «θα» κανείς δεν αναλαμβάνει να προωθήσει αυτό το νευραλγικό τμήμα της οικονομίας μας.
Για αυτό που έχω να σας πω είναι ενδεικτικά ορισμένες τιμές, που αντικατοπτρίζουν το μέσο όρο των επεμβάσεων που μπορεί να κάνει ένας ασθενής σε ιδιωτικό νοσοκομείο, στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του προεγχειρητικού ελέγχου και μίας μέρας διαμονής στο νοσοκομείο. Η χολή κοστίζει το ανώτερο 800 ευρώ, η κύστη κόκκυγος 350 ευρώ, η βουβωνοκήλη 600 ευρώ. Αυτές οι επεμβάσεις γίνονται σε νοσοκομείο που προσφέρει όχι μόνο την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση του προβλήματος αλλά και με διαμονή σε δωμάτιο κατά την αποθεραπεία υψηλών απαιτήσεων.Αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμός και βούληση. Εμείς είμαστε εδώ να βάλουμε πλάτη στην ανασύνταξη της χώρα μας και στην προβολή του ιατρικού τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Το μόνο που περιμένουμε είναι ένα νεύμα από το κράτος.
* Ο κ.Μιχάλης Βοργιάς, MD FACS, είναι διευθυντής χειρουργικής στο Mediterraneo Hospital
Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύθηκε στο tornosnews.gr