ΚΑΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΨΙΜΟ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ; Πότε παραπέμπουν στην οδυνηρή αχλασία οισοφάγου
Η αχλασία του οισοφάγου είναι σπάνια διαταραχή της κινητικότητας, της νεύρωσης του οισοφάγου.
Τα συπτώματά της είναι εξαιρετικά οδυνηρά και χαρακτηρίζονται από σύσπαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα το σημείο μετάβασης του οισοφάγου προς το στομάχι ( καρδιο-οισοφαγική συμβολή) και απώλεια της προωθητικής κινητικότητας των κατώτερων τμημάτων του οισοφάγου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μιχάλης Βοργιάς MD FACS, Διευθυντης Χειρουργικής Κλινικής, πρόκειται για σπάνια νόσο, την οποία συναντάμε εξίσου σε άνδρες και γυναίκες και συχνότερα στους ενήλικες (25-60 ετών).
Αν και τα αίτια που προκαλούν την αχλασία του οισοφάγου παραμένουν άγνωστα, έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί και ανοσολογικοί παράγοντες. Αυτοί είναι σοβαρό συναισθηματικό στρες, μείζον τραύμα, έντονη απώλεια βάρους, η νόσος Chaga (T. Cruzi).
Συμπτώματα
«Οι ασθενείς που πάσχουν από αχαλασία του οισοφάγου παρουσιάζουν δυσφαγία, τόσο τις στερεές όσο και τις υγρές τροφές. Ο «Κόμπος» στον οισοφάγο, που είναι επίσης ένα από τα συμπτώματα, ανακουφίζεται μετά από λήψη συγκεκριμένης στάσης του σώματος (εκτείνουν τον τράχηλο και ανυψώνουν το πηγούνι ή περπατούν για να βοηθήσουν στην κάθοδο των τροφών). Οι ασθενείς χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ύδατος», επισημαίνει ο κ. Βοργιάς.
Συχνά οι ασθενείς που πάσχουν από αχλασία οισοφάγου χάνουν βάρους και αισθάνονται άλγος και καύσο πίσω από το στέρνο. Επίσης, υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καούρες, η αναγωγή τροφής ακόμη και ώρες μετά το γεύμα. Υποφέρουν από νυχτερινό βήχα και βρογχοπνευμονικές φλεγμονές (πνευμονία από εισρόφηση).
Διάγνωση
Η διάγνωση της αχλασίας οισοφάγου γίνεται με μανομετρία, οισοφαγοσκόπηση και ακτινογραφικός έλεγχος (εικόνα δίκην «ράμφους πτηνού»).
Θεραπεία
«Η θεραπεία της αχλασίας οισοφάγου γίνεται αρχικά με θεραπευτική αγωγή. Επίσης, γίνεται διαστολή με μπαλόνι του ΚΟΣ, στην οποία όμως μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή η διάτρηση του οισοφάγου σε ποσοστό 3-5%. Αντιμετωπίζεται και με Botulinum toxin (Botox). Η χειρουργική θεραπεία γίνεται με μυοτομή κατά Heller, η οποία γίνεται πλέον λαπαροσκοπικά, έχοντας όλα τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής όπου ο ασθενής την επόμενη του χειρουργείου παίρνει εξιτήριο», αναφέρει ο κ. Βοργιάς.
Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύθηκε στο crashonline.gr